Wind gedroogde aardestenen van het Hembrugterrein, Zaandam

Object van wind gedroogde aardestenen, workshops en lezingen.

team: studio Stephan Schagen, Chrith-architecten, stichting BIND en Kijken in de Grond.

 

 

Kijken in de grond
 
Hembrug lemstenen object
Hembrug kijken in de grond
Kijken in de grond stephan schagen
studio stephan schagen kijken in de grond
kijken in de grond
 

“Kijken in de Grond” bouwt bij Bind op het Hembrugterrein te Zaandam.
We zijn trots zijn op onze nieuwste installatie in de openbare ruimte. Deze adembenemende constructie bestaat uit maar liefst 384 stenen, met afmetingen van 40 x 80 x 120. Wat deze stenen zo uniek maakt, is dat ze ter plaatse zijn gedolven en lokaal zijn geproduceerd, hier op het Hembrugterrein zelf.
Samen vormen deze stenen een indrukwekkende permanente drooginstallatie, die we graag presenteren als "op de wind gedroogde aardestenen". Deze installatie fungeert niet alleen als een esthetisch aantrekkelijk object, maar heeft ook een diepere betekenis. Het vertelt het verhaal van de ondergrondse biografie van dit gebied en verheft het gewone bouwmateriaal tot een bijzonder kunstwerk.
De keuze voor deze specifieke stenen en hun productie op locatie weerspiegelt onze toewijding aan duurzaamheid en lokale betrokkenheid. Door ze hier te delven en te produceren, hebben we de ecologische voetafdruk van het project kunnen minimaliseren en tegelijkertijd de lokale economie kunnen stimuleren.

 

Kijken in de grond expo tafel
 
Hembrug scheppen
Hembrug kijken in de grond
Kijken in de grond stephan schagen
studio stephan schagen kijken in de grond
kijken in de grond
Workshop 1, het delven van klei en zand op het terrein van het Hembrug.

 

De installatie nodigt uit tot interactie en onderzoek. Bezoekers worden uitgenodigd om in de grond te kijken bij Bind, waar ze de fascinerende wereld onder hun voeten kunnen ontdekken. Het Hembrugterrein, met zijn rijke geschiedenis en levendige culturele scene, biedt de perfecte achtergrond voor deze unieke installatie.

 

Of je nu een kunstliefhebber bent, geïnteresseerd in geschiedenis, of gewoon nieuwsgierig naar innovatieve projecten, de installatie van de "op de wind gedroogde aardestenen" zal je ongetwijfeld betoveren en inspireren. Kom langs en ervaar zelf de harmonieuze samensmelting van natuur, geschiedenis en kunst op het Hembrugterrein te Zaandam.

 

Kijken in de grond
Het proces in beeld.
kijken in de grond
kijken in de grond
kijken in de grond
kijken in de grond
kijken in de grond
 
Kijken in de grond

Bewustwording.
Het doel is niet zo zeer de productontwikkeling van een bouwsteen maar meer de bewustwording van de samenhang tussen culturen, landschap en ecologische materialen. We komen enerzijds tot nieuwe inzichten over natuurlijke bouwmaterialen en hun grondstoffen, en anderzijds leggen we de grotere ecologische, culturele en landschappelijke verbanden bloot. We streven naar een bewustwording, erkenning en waardering van de leefomgeving bij een zo breed mogelijk publiek. Onze fascinaties voor cultuur, landschap en architectuur geven we vorm door telkens te blijven zoeken naar de verborgen schatten uit het landschap en dit op een beeldende en artistieke manier onder de aandacht te brengen via ons werk ‘Kijken in de Grond’.

 

Kijken in de grond
De Hembrugstenen klaar voor gebruik

Kijken in de Grond

Verken ook onze website voor meer informatie over het project "kijken in de Grond", de locaties en onze reis door het Nederlandse landschap. Ontdek hoe we met de op de wind gedroogde aardesteen een nieuwe dimensie geven aan het landschap en de verhalen die het te bieden heeft. www.kijkenindegrond.nl

Mede mogelijk gemaakt door gemeente Zaanstad en de provincie Noord Holland.

Met dank aan de vrijwilligers die keihard hebben meegewerkt.



Voor meer informatie over deze of andere projecten van studio Stephan Schagen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Architectenbureau Zaandam: studio Stephan Schagen Oostzijde 355 Zaandam.

 

Studio Studio Stephan Schagen kun je ook volgen op Instagram. "een klein platform voor de fascinatie van een plek"

Studio Studio Stephan Schagen kun je ook volgen op Linkedin.

 

studio stephan schagen architect